all they found was water at the bottom of the sea, Mic (GR)

Αν απαντάτε γρήγορα και αυθόρμητα πού είναι το Saskatoon και ποιός ευαίσθητος hip hoper κατάγεται από εκεί, είστε θεοί, έχετε σίγουρα στα χέρια σας, ζεστή, την καινούρια κυκλοφορία του καναδού Soso, από την πρωτεύουσα της επαρχίας Saskatchewan (προφέρεται με δυσκολία) και η ανάγνωση του κειμένου αυτού περισσεύει. Οι υπόλοιποι περάστε στις πιο κάτω γραμμές παρακαλώ.

Το All They Found was Water at the Bottom of the Sea δεν είναι μια καινούρια δουλειά. Η συνεργασία ξεκινάει το 2003 όταν ο Troy Gronsdahl aka Soso συνάντησε τον επίσης καναδό DJ Kutdown, συμπαθήθηκαν, εκτιμήθηκαν και στη 15η μπύρα είπαν να συνεργαστούν. Ο πρώτος παιδιά του έχει μελωδίες και ο δεύτερος αλύπητους ρυθμούς. “Ωραία δε θα ήταν να τα παντρέψουμε”, είπαν, “και να ζήσουν βίο δισκογραφικό, ανθόσπαρτο”;. Το αποτέλεσμα έκατσε να επωαστεί κάποια χρονάκια στο συρτάρι (μήπως έχουν ρίζα από Θεσσαλονίκη;) για να ξανασυναντηθούν και να το ολοκληρώσουν τώρα.

Η παρουσία του κατά τα άλλα σαματατζή DJ Kutdown είναι μάλλον διακριτική. Οι ρυθμικές του εισβολές φτιάχνουν μια ευθυτενή ραχοκοκαλιά στους εύθραυστους σαμπλισμούς του Soso και προσθέτουν σκρατσαρίσματα κι άλλες βρωμιές στην ήρεμη μελωδική κατήφεια. Ο Soso ξεδιαλέγει απ’ τη δισκοθήκη του θέματα από πιάνα, κιθάρες και έγχορδα σε μινόρε διάθεση και φτιάχνει λιτές λούπες με τον ξύλα-στο-τζάκι ήχο του πολυκαιρισμένου βινυλίου να δίνει την απαραίτητη νοσταλγική χροιά. Για την επένδυση με λέξεις (και κραυγές θηλαστικών) επιστρατεύτηκαν ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic για φάλαινες από τον Soso και ένας δίσκος για τους ναυτικούς του Thunder Bay, της ιδιαίτερης πατρίδας του DJ Kutdown. Όχι δεν κάνουν Moby Dick σε hip hop έκδοση, απλά το concept του δίσκου είναι “να αναδύει την αίσθηση του ωκεανού” και πράγματι, ανύποπτα, θα σου χαϊδέψει ένα αλμυρό αεράκι το αυτί. Αντίστοιχα τον τίτλο δανείζονται από ένα αγαπημένο κομμάτι του αμερικανού χιπχοπά JD Walker το οποίο κατά τον Soso “σε κάνει να σκέφτεσαι ματαιωμένες προσδοκίες, απογοητεύσεις και την απουσία μυστηρίου στον κόσμο”. Το πιάσαμε το υπονοούμενο, δε θα αισιοδοξήσουμε ούτε με αυτό το δίσκο!

Εσωτερικό ταξίδι, μια μουσική γήινη που σου βγάζει ανθρωπιά και ένα σκασμό συναίσθημα, κάπως έτσι θα περιέγραφα τη μουσική του Soso που χρονολογείται δισκογραφικά από το 2000. Aν έπρεπε να βάλουμε ταμπελάκι, θα κρεμούσαμε κάτι σαν avant-garde hip hop/art rap. Εκτός από τις δικές του δουλειές ο Soso στεγάζει την αντίστοιχη μουσική σκηνή της πόλης του στη μικρή δισκογραφική του εταιρία Clothes Horse Records και το δισκάδικο Phonographique.com. Η low budget παραγωγή δίνει την αίσθηση του οικείου και απροσποίητου.

Το μικρό αυτό EP δεν είναι παρά μια γεύση από το μουσικό ιδίωμα του Soso, μισή γεύση για την ακρίβεια, γιατί λείπουν οι στίχοι που γράφει ο κ. Troy, αφηγήσεις που θα μπορούσαν να είναι και δικές σου, λέξεις με περιεχόμενο, σκέψεις, τοπία, χρώματα, αναμνήσεις, οικογένειες, φίλους, έρωτες. Βρείτε το Tenth street and clarence, την αντιπροσωπευτικότερη και πιο εμπνευσμένη κυκλοφορία του κατά τη γνώμη μου την ταπεινή, για τα περαιτέρω. Στο μεταξύ εφτά μικρά διαμαντάκια, φρεσκοξεβρασμένα στην ακτή, περιμένουν να τα περισυλλέξετε.

– Ελεάνα Γαρίνη